четвер, 19 березня 2015 р.


Царук Олеся Яківна, класний керівник 6 класу

Петрівського НВК Петрівської районної ради

Дорогі діти! Сьогодні в нашому класі родинне свято. Ми зібрались у свят­ково прибраному залі, щоб відзначити День Ангела усіх учнів нашого класу.  

Мета. Ознайомити учнів із історією життя святих, іменами яких названі учні класу. Виховувати в учнів почуття любові до ближнього, вдячності й добро­ти, прагнення душевної чистоти й благородства; поглиблювати засади християнської моралі.
Обладнання та матеріали: мультимедійне обладнання (комп’ютер, проектор, мультимедійна дошка), роздаткові матеріали з коротенькими історіями життя тих святих, чиї імена носять учні нашого класу (Збірка-додаток №1), іменні ікони святих для кожного учня, свічки, святковий торт
Хід заняття
         (На свято запрошені священник та батьки. Клас святково прибраний.  На столі по центру стоїть ікона Ангела Хранителя, одна із мам вносить свят­ковий торт із свічками, ставить перед іконою на столі.)
І. Вступне слово класного керівника.
Дорогі діти! Сьогодні в нашому класі родинне свято. Ми зібрались у свят­ково прибраному залі, щоб відзначити День Ангела усіх учнів нашого класу. Результати опитування підтверджують, що дні народження належать до найулюбленіших родинних свят для дітей, а про День Ангела мало хто знає. Тому, саме сьогодні ми дізнаємося коли, в який день святкуємо це свято та історію життя святого, ім’я якого ми носимо.
У кожної людини є ім’я. Багатьох із нас назвали в честь бабусі, дідуся чи інших родичів. А дехто вважає, що батьки вибрали йому ім’я випадково. Якщо ім’я не придумано, а дано нам в честь святого угодника Божого — того, хто своїми поступками прославив Господа Іісуса Христа, то саме він стає в таїнстві хрещення нашим небесним покровителем і оберігає нас на життєвому шляху. Він бачить наше життя, знає про наші проблеми і безперестанку молить Бога за нас.
Тому важливо знати не тільки значення власного імені, але й життя свого небесного покровителя і звертатися до нього за допомогою і підтримкою в своїх молитвах.
Глибоко віруючі люди переконані, що кожна людина має свого Ангела-хранителя. У Святому Письмі більше як у 350-х місцях говориться про світ Ангелів, які виступають у ньому таємничими істотами, керованими Божою волею, зі світ­лим розумом і великою силою впливу на людину. Як духовні істоти, вони не під­лягають простору та часу. Вони впливають на думки та почуття людей, але не чинять насильства над їхньою волею. Є Ангели добрі і злі, вони постійно живуть поряд з нами, бачать нас удень і вночі, читають наші думки, бачать вчинки, зна­ють про нас більше, ніж ми знаємо самі про себе. Владарюючи нашими відчуття­ми, уявою, пам'яттю, вони з Божого дозволу опановують нами і ми вже не в силі протистояти їхній волі. Ми однаково безсилі проти впливу добрих чи злих духів. З тієї причини Господь призначив кожному з нас Ангелів-хранителів, щоб вони оберігали нас від злого, допомагали творити добро. Кожна дитина має свого Анге­ла. Про це сказав Спаситель: "Ангели їхні на небі повсякчас бачать обличчя мого небесного Отця".
ІІ. Розкриття теми виховного заходу
Ведучі: дівчина, хлопець.
Дівчина. Підведіться, дорогі наші іменинники, візьміть кожен свою запалену свічку. Хай буде щирою, чистою та світлою, як вогник свічі, ваша Молитва!
Хлопець. Повторяйте слова Молитви мовчки, нехай мовчать уста, але хай про­мовляє серце!
Дівчина. Господи, небесний Отче всіх нас! Дякую Тобі Всевишній, за радість сьогоднішнього дня! Дякую за щастя жити на прекрасній землі, відчувати соняч­не тепло і ласку Батька й Матері, дякую, що даєш мені здоров'я, силу і розум, щоб я могла навчатися й зростати батькам на радість, собі на користь, Україні на славу. Відверни від мене усяке зло, щоб я не образила Тебе ні словом, ні думкою, ні ділом. Бо твоє є царство, і сила, і слава нині, і повсякчас, і на віки вічні! Амінь.
Хлопець. Ангеле-хранителю мій, небесний друже й покровителю! Дякую тобі, що від першого мого подиху стоїш біля мене, застерігаєш, навчаєш і захищаєш від небезпек, вказуєш праведну дорогу, будиш совість, не даєш упасти в безодню гріха. Прости мені, що не завжди прислухався до твоїх порад, пробач необдумані слова і недобрі вчинки! Молися за мене і веди дорогою світла, розуму, добра і честі — дорогою, що веде у високості духу, у царство вічного Отця нашого!
Дівчина. А тепер погасіть свічки і приступайте до обов'язків господарів сьогоднішнього свята.
Класний керівник. Готуючись до свята ми спільними зусиллями підготували ось таку чудову збірочку, в яку ввійшли всі православні імена учнів нашого класу, з історіями життя святих. (див. Додаток №1 Збірка)
Кожен бажаючий розповість про свого небесного покровителя, отож давайте прослухаємо їх.
(Перегляд фільму День Ангела, (див. Додаток №2 День Ангела) учні по черзі коротко розповідають історію життя святого, ім’я якого вони носять.)
Священник благословляє учнів класу іменними іконками їх небесних покровителів і дарує їх учням.
Розповідь священника.
(Розповідь про ангелів, архангелів, коли, як, в честь якого святого дитину краще називати, чим все це відрізняється.)
Багато хто рахують іменинами (День Ангела) свій День народження, але це помилка. Іменини — це день пам’яті святого, іменем якого ви названі.
         Вибір небесного покровителя вибирається за вашим бажанням, або ж близькістю дня пам’яті святого до дати вашого народження чи хрещення.
         Як провести День Ангела?
         В день іменин добре піти до церкви, заказати молебень, подати записки за здоров’я близьких вам людей, запалити свічки перед іконами. Православні християни стараються в цей день причаститися Святих Христових Тайн. Вдома можна влаштувати невеликий святковий обід, запросити хресних батьків, рідних, друзів.
У важку хвилину, коли на душі важко, не спокійно покличте на допомогу свого небесного покровителя — Ангела Хранителя і від всього серця помоліться йому:
Моли Бога о мне, святый угодниче Божий (имя), яко аз усердно к тебе прибегаю, скорому помощнику и молитвеннику о душе моей.
(Двоє учнів розрізують і розкладають на тарілочки торт, розливають чай, підносять кожному гостю свята із словами: "Пригощайтеся! їжте на здоров’я!.)
ІІІ. Підведення підсумків свята
         Для учнів та їх батьків пропонується розгадати  кросворд, на основі почутої інформації під час виховного заходу.
         (Кросворд демонструється на мультимедійну дошку за допомогою проектора. Бажаючі підходять до дошки і вписують відповіді у кросворд. Див. Додаток №3 Кросворд)
         Умови для відповідей
         Відповідаючи на запитання кровсорду, текст у клітинці повинен бути синього кольору, а заливка - блакитного. Це свідчитиме про те, що відповідь правильна.
Кросворд «День Ангела»
По горизонталі:
1.     День пам’яті святого, іменем якого ми названі (іменини)
2.     Люди, які претерпіли муки заради Христа (мученики)
3.     Кожна людина має свого… (Ангела-Хранителя)
4.     Покровительниця студенства (Тетяна)
5.     Свята мучениця, яка була дуже розумною та красивою (Катерина)
6.     Праматір…(Лія)




По вертикалі:
1. Ким за життя був преподобний Максим Грек? (Перекладачем)
2. Чоловіче ім’я святого, яке на Русі стало жіночим. (Інна)
3.  Мати імператора Костянтина, цариця… (Олена)
4. Таїнство церкви, під час якого людина стає православним християнином (хрещення)
5. Ім’я мами Діви Марії (Анна)
Ведучі:
Дівчина.     От і підходить до завершення наше свято.
Хлопець.     В день Ангела бажаєм ми любові,
Дівчина.     І від душі успішних перемог,
Хлопець.     Натхення, щастя світлого, здоров'я
Дівчина.     І хай нас всіх оберігає Бог!
Хлопець.     А тепер звернемося до Ангела Хранителя ще раз і постараємося цю молитву вивчити.
«Ангелє Божій, хранітелю мой святий, на соблюдєніє мнє от Бога с небесе данний, прілежно молю тя: ти мя днесь просвєті, і от всякаго зла сохрані, ко благому деянію наставі, і на путь спасенія направі. Амінь».
Ангеле Божий, хранителю мій святий, даний мені з небес від Бога на збереження, старанно молю тебе: ти мене нині просвіти, і від усякого зла збережи, до доброї справи настав, і на шлях спасіння направ. Амінь.
Хлопець.     З святом вас, дорогі друзі!
Не забувайте про своїх Ангелів-хранителів.
Разом.        З Днем Ангела!

Додаток №1    https://drive.google.com/file/d/0B4lIdMzzMYPLLXlXNVFab3Zta2s/view?usp=sharing 

7 коментарів:

  1. Цікаве і хвилююче свято, яке сподобається не лише учням, вчителеві, який проводить це свято, але і батькам, які, народжуючи дитину, дають їй ім"я.

    ВідповістиВидалити
  2. Інтерактивні процеси в сучасній школі все тісніше об’єднують різні галузі знань. Поглиблення засад християнської моралі є однією з начальних виховних проблем сьогодення. Позакласний виховний захід Л. Царук спонукає учнів до дотримання морально-етичних устоїв, що найбільше постраждали від суспільних трансформацій. Проте від цінностей, які зараз засвоять наші діти залежить майбутнє не одного покоління. Це й визначає актуальність даного виховного заходу.

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую, за чудовий сценарій свята. Повертаючись до загальнолюдських морально-духовних цінностей, не можна нехтувати національними цінностями, багатовіковими надбаннями національного виховання.

    ВідповістиВидалити
  4. Хотілося б відвідати такий позакласний захід. Упевнена, що зацікавить учнів, батьків та вчителів. Справді, дуже часто майбутні мами і тата довго і старанно вибирають відповідне ім'я для свого малюка, адже справа ця відповідальна, нелегка, і підходити до нього потрібно серйозно, зваживши всі «за» і «проти». Ім'я, дане людині при народженні, багато в чому визначає тип його особистості. Іншими словами, ім'я є посередником між речовим і духовним світом. Існує й певна спорідненість зі святим, чиє ім'я носиш. Він стає покровителем тезки, а віруюча людина повинна святкувати не тільки день свого народження, але і день ангела - день святого, на ім'я якого він названий

    ВідповістиВидалити
  5. Дякую авторові за цікавий сценарій. Багато дізналася нового. Обовязково скористаюся елементами матеріалу в своїй роботі. Бажаю авторові творчих успіхів.

    ВідповістиВидалити

  6. Педагогічний працівник, який на сьогодні не володіє комп’ютером – нонсенс, бо не використовуючи ІКТ, він сам втрачає шанс краще будувати виховну систему, не вчить учнів орієнтуватися в навколишньому просторі. Використання ІКТ дозволяє вирішити проблему якісно нового підходу до організації роботи з різних напрямків виховання і вирішити низку важливих завдань. Олеся Яківна вдало підбирає матеріал, учні завжди з цікавістю беруть участь у таких позакласних заходах.
    З повагою ОЛЕНА РЯБОВА

    ВідповістиВидалити
  7. Дякую Вам за чудові ідеї, які спробую використати в своїй роботі. Натхнення Вам в подальшій роботі.

    ВідповістиВидалити